Alkavan yrittäjän taloushallinnon valinnat

Kirjanpito ja verotus ovat kuuma puheenaihe jokaiselle aloittavalle yrittäjälle. Moni pohtii ostaako tilitoimistopalvelut vai tehdäkö itse? Säästäisikö rahaa ja säästän rahaa, kun teen itse?

Mahdollisesti, mutta asiaa kannattaa pohtia useammasta näkökulmasta. Kannattaako minun yrittäjänä käyttää aikaa sellaiseen, mikä ei ole ehkä sitä ominta osaamisaluetta? Vai saisinko tienattua taloushallintoon käyttämäni eurot tekemällä muutaman tunnin tuottavaa työtä?

Yrittäjän kannattaa resursoida oma ajankäyttö sellaiseen, mikä tuottaa tulosta. Yrittäjä kehittää yritystään ostamalla osaamista yritykseen asiantuntijapalveluina. Kirjanpitopalvelut ovat tyypillisin asiantuntijapalvelu, jonka yritykset ostavat ulkopuolelta. Tilitoimisto on kirjanpidon ohella myös konsultti ja tukiverkosto ajanmuutoksissa, verotuksen ja lakipykälien parissa. Jos muutaman kymmenen euron kirjanpitokulut kuukaudessa on iso summa, niin katsetta on hyvä kääntää asiakashankintaan ja myyntityöhön. Miten saisin kauppaa lisää ja ostoja toteutumaan?

Taloudenhallinta koostuu useasta osa-alueesta. Ennen kirjanpitoa tapahtuu yrityksessä monia asioita. Yrityksen taloushallinta alkaa tavoitteiden asettamisesta ja tavoitelaskelmista, rahoitus- ja investointi suunnitelmista, hankinnoista ja muista kuluista kuten yrittäjän toimeentulosta. Myynti- markkinointi ja kaupanteko, laskutus, laskutusvälit, laskutusten seuranta ja toteutuminen ovat käytännön toimia, joista yrittäjä vastaa usein itse. Kirjanpito on toteutuneiden laskutusten ja ostojen tarkkaa seurantaa ja verotuksen huomioimista yhteisöveron, progressiivisen veron tai arvonlisäveron muodossa.

Kuinka valita sopiva tilitoimisto?

Tilitoimistoja on tarjolla moneen lähtöön isoja, pieniä ja verkkopalveluita. Myös kevytyrittäjyyteen tarjottavat palvelut tuottavat taloushallinnon palveluja, kirjanpitopalvelua. Laskutuspalveluiden hinnoittelulogiikkana niissä on yleensä prosenttiosuus laskutuksesta. Tämä valinta voi olla vaihtoehto varsinkin, jos toiminta on pienimuotoista. Laskutuspalvelua valitessa kannattaa kiinnittää huomioita tarjoaako palvelun tarjoaja vain keinon laskuttaa kevytyrittäjänä vai ryhdytkö kevytyrittäjänä ammatinharjoittajaksi (hankit oman y-tunnuksen).

Hyvä kysymys on, minkälaisen toimijan kanssa haluat toimia? Pienen ja kompaktin vai ison kasvuyrityksen kanssa? Molemmissa on puolensa, siksi on hyvä pohtia tilitoimiston valintaa myös yritystoiminnan luonteen ja tavoitteiden valossa. Tarvitsetko esim. lakipalveluita, kansainvälistä osaamista ehkä globaaleja kontakteja? Vai riittääkö sinulle peruskirjanpito ja sähköinen taloushallinnon ohjelmistopalvelu? Joka tapauksessa, kun olet valitsemassa tilitoimistoa, niin tutustu vähintään muutamaan (2-3 toimijaan) ennen lopullista päätöstä. Vertailemalla toimijoita löydät itsellesi parhaiten sopivat palvelut.

Hyviä toimijoita tai hyväksi todettuja tilitoimistoja voi esimerkiksi lähteä etsimään kysymällä vinkkejä muilta yrittäjiltä ja omilta tutuiltaan. Auktorisoidut tilitoimistot puolestaan löytyvät taloushallintoliiton verkkosivuilta. Yrittäjänä sinä itse teet valinnat ja päätät millaisia taloushallinnon palveluita ostat yrityksellesi.