Alkavan yrityksen rahoitus

Yritystoiminnan käynnistämiseen ja alkuinvestointeihin tarvitaan aina rahaa. Tarvittavan rahan määrä vaihtelee eri toimialoilla, siksi myös rahoituksen järjestämiseen on olemassa useita eri vaihtoehtoja. Yrityksen alkurahoitus on usein yhdistelmä yrittäjän omaa rahoitusta, lainaa ja mahdollisia julkisia avustuksia. Rahoitus on tärkeä osa yrityksen toimintaa esimerkiksi riittävä käyttöpääoma takaa yrittäjän palkan ja laskujen maksukyvyn myös hiljaisempina aikoina. Oikein järjestetty rahoitus on iso osa onnistuneiden investointien tekemistä ja yritystoiminnan menestyksellistä aloittamista.  

Saat yrityksesi rahoitustarpeen selville tekemällä yritystoiminnastasi laskelmat. Erilaiset laskelmat muodostavat kokonaiskuvan yrityksestä. Liiketoiminnan suunnitteluvaiheessa kannattaa tehdä ainakin rahoituslaskelma, kannattavuuslaskelma, myyntilaskelma sekä tutustua kassavirtalaskelmiin yritystoiminnan arjen tukena. Laskelmissa kaikkien lukujen tulee perustua todellisiin määriin ja tarpeisiin, joten laskelmien tekeminen on asioiden ja niiden hintojen selvittämistä yksi kerrallaan.

Laskelmien tekeminen on monipuolista tiedonhankintaa. Näiden kysymysten avulla pääset rahoitustarpeen laskemisessa alkuun:

  • Kuinka paljon yritystoiminnan käynnistäminen maksaa?
  • Kuinka varaudut ensimmäiseen vuoteen yrittäjänä? Paljonko tarvitset käyttöpääomaa?
  • Millaisia tavoitteita yritystoiminnallasi on 3-5 vuoden aikana?
  • Miten aiot rahoittaa toiminnan?
  • Kuinka nopeasti myydyistä tuotteista ja palveluista rahat kotiutuvat yrityksen tilille?

Yrityksen rahoituksen järjestämiseen on useita erilaisia vaihtoehtoja. Rahoitusalan toimijat tarjoavat erilaisia palveluita monenlaisiin tarpeisiin. Yhtä ainoaa oikeaa tapaa ei ole vaan rahoitusratkaisuihin vaikuttavat muun muassa yrityksen toimiala, liiketoimintamalli sekä rahoitustarve. Yrittäjän tehtävä on selvittää, millainen rahoitusmalli sopii hänen yritysideansa eteenpäin viemiseen. Yritysneuvojat auttavat henkilökohtaisissa tapaamisissa alkavia yrittäjiä hahmottamaan erilaiset rahoitusvaihtoehdot.

Tiedonhankinnan tueksi K-S Yritysidea järjestää yhteistyössä Finnveran ja Keski-Suomen Osuuspankin kanssa Alkavan yrittäjän rahoitus -webinaariin 6.5.2021. Webinaari auttaa yritystoimintaa suunnittelevia alkuun ja tutustuttaa sinut yritysrahoitukseen. Tervetuloa mukaan maksuttomaan verkkotilaisuuteen.