Uusi yrittäjä - ota selvää yritysverotuksesta

Yksi tärkeä asia yritystoiminnan suunnittelussa on tutustua yritysverotukseen. Tulevan yrittäjän kannattaa vierailla Verohallinnon verkkosivulla. Esimerkiksi Uusi yrittäjä -sivulta löydät tietoa yrityksen perustamisesta ja ohjeita veroista huolehtimiseen. Lisätietoa Verohallinnon verkkosivuilta.

Kun perustat yrityksen sinun täytyy ilmoittautua Verohallinon rekistereihin. Ilmoittaudu ennakkoperintärekisteriin, arvolisäverovelvollisten rekisteriin, työnantajarekisteriin ja kaupparekisteriin.

Yritykset maksavat tuloveroa yrityksen tuloksen perusteella. Tuloverot maksetaan pääosin ennakkoveroina. Yritysmuoto vaikuttaa tuloverotukseen. Ennakkovero on nimitys yrityksen etukäteen maksettaville tuloveroille. Mikäli ennakkoveroa ei ole maksettu tilikauden aikana riittävästi, maksuunpannaan puuttuva osa jäännösverona. Ennakkoperintärekisteriin kuuluminen helpottaa palveluidesi myymistä, koska asiakas tietää sinun hoitavan veroasiat luottavasti itse yrittäjänä, .

Tutustu ennakkoveroon Verohallinnon videoilta:

Yrittäjän arjessa muista:

  • Työnantajasuoritukset: Ilmoita työnantajasuoritukset tulorekisteriin ja maksa ne OmaVerossa. Säännöllisen työnantajan on annettava ilmoitus, vaikka yrityksellä ei olisi palkanmaksua.
  • Arvonlisävero: Ilmoita ja maksa arvonlisävero, jos olet arvonlisäverovelvollinen. Ilmoitus pitää antaa jokaiselta verokaudelta, vaikka yrityksellä ei olisi arvonlisäverollista toimintaa.
  • Verojen maksaminen: Huolehdi siitä, että ennakkovero tai verokorttisi (liikkeen- tai ammatinharjoittaja eli toiminimiyrittäjä) ovat ajan tasalla. Muista maksaa ennakkovero ajallaan.
  • Veroilmoitus: Anna veroilmoitus ajallaan. Tarkista veroilmoituksen aikataulu OmaVerosta. Huomiothan juuri nyt, että elinkeinonharjoittajan veroilmoitus pitää antaa viimeistään 1.4.2022.