Yrittäjätarina: Emmi Lemmetty-Garcia, Kaiku Kommunikaatio

Epäonnistumista ei tarvitse pelätä.

”Minulla on aina ollut yrittäjyyden palo! Näen ideoita ympärilläni ja haluan muuttaa asioita paremmaksi. Ensimmäisen yrityksen perustin luokkakavereideni kanssa ammattikorkeakouluopintojeni aikana vuonna 2009. Yritys oli opetus- ja tulkkauspalveluyritys, ja se voitti SM-hopeaa nuorten yrittäjyyskilpailussa tuolloin.

Yritystoimintaa olen harjoittanut myös Nicaraguassa, ostin kyläyhteisöön riisinkuorimakoneen ja käynnistin toiminnan, keräsin rahoitusta ja rakennettiin paikalliselle yhteisölle saniteettitiloja, imeytyskaivo ja perustettiin pieni kahvila-myymälä”, kertoo monialayrittäjä Emmi Garcia-Lemmetty yrittäjyyden alkuajoistaan.

Nyt jyväskyläläisen kahden lapsen äidin Kaiku-yritys tuottaa copywriting- ja saavutettavuuspalveluja, kuten videoiden kuvailutulkkausta ja tekstitystä. Emmi on myös kehittänyt ja suunnitellut Joy Of Dining esteettömän astiaston syömään opetteleville pikkulapsille ja iäkkäämmille ihmisille. Astiat helpottavat ihmisen itsenäistä syömistä sekä juomista, ja ne valmistetaan ekologisesta biomateriaalista.

”Idea itsessään on muhinut vuodesta 2016. Tuotekehitän ja lanseeraan astiastoa nyt toiseen otteeseen, koska pikkulapsille sopivan materiaalin löytymiseen meni neljä vuotta. Nyt minulla on soveltuva puhdas direktiivien ja standardien mukainen valmistusmateriaali, joka valmistetaan 98%:sti luonnonkuiduista”, Emmi pohtii yritystoimintansa elinkaarta.

”Luomuherääminen ja siitä myös uusin liikeideani tapahtui äidiksi tulemisen myötä. Ammatillinen osaaminen vahvisti ajatusta ekologisista ja esteettömistä astioista. Olen koulutukseltani viittomakielen tulkki ja kommunikaatio-ope, ja sitä kautta minulla on osaamista saavutettavuus ja esteettömyys puolelle. Omien lasten saamisen myötä erityisesti huomioni kiinnittyi nokkamukeihin ja niistä mahdollisesti aiheutuviin ongelmiin suun motoriikassa. Siihen lähdettiin kehittämään parempaa ratkaisua ”, Emmi kertoo nykyisen idean syntyhistoriasta.

Emmin vinkit aloittavalle yrittäjälle:

  • Yrittäjä tarvitsee verkostoja, verkostoja ja verkostoja. Niin työelämässä kuin yrityselämässä hyväveliverkostot ovat kaikkein vahvimpia. Verkostoidu aktiivisesti ja tutustu alueen toimijoihin ja osallistu erityyppisiin tapahtumiin.
  • Kuuntele muita, mutta luota myös omaan intuitioosi.
  • Älä pelkää epäonnistumista, Yhdysvalloissa jokainen konkurssi on uusi sulka hattuun. Epäonnistumisen myöntäminen ja niistä oppiminen on avain menestymiseen elämän jokaisella osa-alueella.
  • Ole kärsivällinen, asiat eivät tapahdu hetkessä.

* Yrittäjätarinat ovat osa Keski-Suomen Yritysidean viestintäkampanjaa, jonka tavoitteena on nostaa esille keskisuomalaisia alkavia yrittäjiä ja heidän vinkkejä muille yrittäjyyttä suunnitteleville.