Yrittäjätarina: Nelli Leppänen, Mandariinimedia

Vuoden 2020 keväällä Nelli Leppänen työskenteli mukavassa pestissä jyväskyläläisen kirjakustantamon tiedottajana. Vaikka työ inspiroi ja innosti, toinen jalka oli menossa jo kohti jotakin uutta. Syksyn tullen hän päätti irtisanoutua työstään ja heittäytyä viestintäyrittäjäksi.

Niin syntyi Mandariinimedia, joka tarjoaa viestintäpalveluja muun muassa yrityksille, yhteisöille, medioille ja viestintätoimistoille. Nellin leipälaji on kirjoittaminen ja tarinankerronta intohimo. Samalta luukulta voi tilata kaikkea aina yritystarinoista blogiartikkeleihin ja laskeutumissivuista kielenhuoltoprojekteihin.

”Opiskeluaikana taisin ajatella, että minusta ei varmaan koskaan tule ainakaan yrittäjää. Onhan se niin epävarmaa ja riskialtista. Niin vain koskaan ei kannata sanoa ’ei koskaan’. Yrittäjäksi ryhtyminen oli yksi elämäni parhaimmista päätöksistä!”

Yrittäjän vapaus motivoi ja kannustaa

Mandariinimedia syntyi muutamien vuosien hauduttelun tuloksena. Ensin se oli Nellin mukaan vain epärealistinen hahmotelma, joka kuitenkin alkoi tuntua vähitellen juuri oikealta suunnalta. Sivutoimisena yrittäjänä toimiva puoliso kannusti Nelliä kokeilemaan omia siipiään.

”Kaipaan työelämältä ennen kaikkea vapautta eli mahdollisuutta tehdä töitä käytännössä missä ja milloin haluan. Viestintäyrittäjänä se on onneksi mahdollista, sillä tietotyöläisen kirjoitushommat kulkevat näppärästi läppärillä.”

Tähän mennessä Nelli on tehnyt ruskan aikaan töitä Lapissa kelomökissä ja kesällä omalla reissupakulla reissaten. Tulevaisuudessa hän haaveilee tekevänsä hommia vaikkapa Espanjan auringon alla silloin, kun Suomessa vihmoo räntää.

Monipuolinen opinto- ja urapolku johdatti yrittäjäksi

Nelli opiskeli 2010-luvun alkupuolella Jyväskylän yliopistossa suomen kielen lisäksi muun muassa journalistiikkaa, yhteisöviestintää ja henkilöstöjohtamista. Valmistumisen jälkeen tie vei toimittajaksi, viestintäsuunnittelijaksi, kielenhuoltajaksi ja tiedottajaksi.

”Monipuolinen opintopolku ja työkokemus kerrytti roimasti oppia ja varmuutta, mikä rohkaisi yrittäjyyteen. Ajattelin, että pystyn työllistämään itseni omalla osaamisellani. Ja jos joku toinen vielä hyötyy siitä, niin sehän on mahtava win win -tilanne!”

Nelli on nauttinut yrittäjyyden iloista täysillä. Hän luottaa siihen, ettei viestinnän merkitys tule ainakaan katoamaan tulevaisuudessa. Se tarkoittaa myös lisää kiinnostavia kirjoitusprojekteja.

Nellin vinkit aloittavalle yrittäjälle:

  1. Sparraile ja kysy rohkeasti apua. Hauduttele ja pohdi omaa yritysideaasi monelta eri kantilta ja eri ihmisten kanssa. Avoin keskustelu hioo ideastasi timantin.
  2. Verkostoidu kiinnostavien ihmisten kanssa. Kun luo hyviä suhteita laajasti niin opintojen kuin työelämän aikana, ei yrittäjänä tarvitse ponnistaa ihan tyhjästä.
  3. Ole kärsivällinen ja opettele sietämään epävarmuutta. Yhdenkään yrittäjän arki ei ole aina pelkkää päivänpaistetta, vaan välillä mukaan mahtuu hiljaisempia hetkiä.
  4. Kehitä itseäsi ja yritystäsi. Älä tuudittaudu hetkelliseen myötätuuleen vaan pidä itsesi ajan hermolla oman alasi uusimmista virtauksista.
  5. Nauti matkasta. Käytännössä jokainen on ryhtynyt yrittäjäksi omasta tahdostaan. Siispä tee elämästäsi itsesi näköistä ja iloitse yrittäjyyden mahdollisuuksista.

Nellin tekemisistä voit lukea lisää Mandariinimedian verkkosivuilta, Instagramista ja LinkedInistä.